5 Şubat 2008 Salı

SİVİLCELERDEN KURTULMA YOLLARI

Ergenlik sivilceleri neden çıkar?
Ergenlik çağındakilerin hemen hepsinde bu sivilceler olabilir. Fazla miktarlarda üretilen cinsiyet hormonlarının ciltte çok oranda 'sebum' denilen sivilcelere neden olduğu gözlenmektedir. Sebum, vücudun tiksintisini ifade eder, alacalı bezeler ya da bulaşıcı sivilceler olabilir. Hormonla ilgili bu sorun için doktorunuza başvurursanız, size reçeteyle alıp uygulamak şartıyla yararlı ilaçlar verecektir.

Sivilcelerinizi sıkmayın!
Cildinizdeki sivilce ve lekeleri sıkmayın, aksi halde hastalığın deri altına yayılmasını hazırlarsınız.
İltihaplanmamış, esmer sivilce başlıklarını sıcak banyodan sonra, vücut gözenekleri açılmışken hafifçe sıkmak doğru olabilir, cildin açık ve parlak olabilmesi için hafif antiseptikli kremlerle temizlenmesinde yarar vardır. 'Over-the-counter' denilen leke kremlerini kullanmayın, cildiniz çok yağlı ise, sert içerikli kremlerden sakının. Bunlar bakterilerin yayılmasını hazırlar.

Cildinizi temizleme yöntemleri!
Günde bir kez vücudun kısımlarının arındırılması, cinsel organların da yıkanması, temizlenmesi gerekir.
Yüz ve boynunuzun dışarıyla sürekli temas karşısında, sabun ve suyla yıkanmasından başka, pahalı olmayan temizlik malzemesiyle temizlenmesinde yarar vardır. Pahalı temizleme malzemesi alıp, bütün işleri bunlarla yapmakta bir fayda yoktur, renklendirme, nemlendirme, derinin beslenmesi gibi işlemleri, güzellik uzmanının yaptığı gibi pahalı malzeme ile yapmak doğru olmaz. Hangi usulle, araçla olursa olsun cildin temizlenme ihtiyacının yerine getirilmesi esastır. Kimileri, derilerinin sabunla, suyla yıkanmadıkça temizlenmediğini söylerler, doğrudur, olabilir, ama siz onlara benzemek zorunda değilsiniz. İnsan ilkin kendine uyar, buna sadık kalır.

Nemlendirici kullanın
Nemlendirici ile cildin yumuşatılması önemlidir, buna erken başlamakta yarar vardır. 13-14 yaşın erken olmadığını söylemek gerekir. Sabah ve akşam, yüzünüzü temizce yıkadıktan sonra, yumuşak, parlak bir köpükle yüzü nemlendirmede fayda vardır. Yirmisine kadar yüze sürülünce kısa bir süre sonra kaybolan, deriye de sinen kremler tercih edin. Kaloriferli evlerde, sıcak ortamlarda yaşayanların nemlendirmeyi bu söylediklerimizden de fazla yapmalarında fayda vardır. Banyolarda, derinin ovularak aşındırılması doğru olmaz, böylece yağı alınan cilt kuruyunca sertleşip, çekilip çatlayabilir. Duş almalı, banyoda gereğinden fazla kalmamalıdır.

Kuru ciltlerde çalışırken
  • Alkolsüz, yumuşak malzeme kullanın.
  • Zengin, kremli temizleyiciyi tercih edin.
  • Yüzünüzü sık sık nemlendirin, boğazınızı, gözün etrafındaki kısımları yedirerek nemlendirin.
  • Makyajınızı, nemlendirilmiş ten üzerine yapın.
  • Birden fala pudradan kaçının, gerekirse buruna tatbik edin.
Yağlı ciltlerde çalışırken
  • Tonlandırıcı ve yağı azaltıcı malzemeyi tercih edin, alkol içerikli, hafif, yağsız olan uygun gelecektir. Sabun veya temizleyici ve su ile sabah akşam parmak uçlarınızla yüze rahat masaj yapın. Bunlardan başkasıyla yüzünüzü temizlemeye kalkışmayın.
  • Çok yağlı ciltlerde nemlendiriciye gerek yoktur, teni hafif yağlı olanlar, kurak iklimlerde, ya da ciltlerinin kuruyan yerleri için nemlendirici kullanabilirler.
Karma ciltlerle çalışırken
  • Kuru ve yağlı karması ciltlerde, aslında kuru bölümlere, kuru ciltlere önerilenler gibi, yağlı bölümlere yağlılar için belirtilen esaslara göre işlem yapmak gerekir ama, cilt bölümleri kesinkes ayrılmamışsa, bunu yapmak hem güçleşir hem de pahalı bir uygulama olur. Bu takdirde, süt kıvamındakibir kremle çalışmak en pratik yol sayılır.
  • Ton verilmesi durumunda, merkezi yağlı bölümlere 'tonik' kullanırken, biraz daha sulandırılmış şeklini kuru yerlere kullanmak yeterli olabilir.
  • Kuru bölümlerin gün boyunca birkaç kez nemlendirilmesinde yarar olabilir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

bende sıyah ve sıvılceler var ne yapmam gerekıyoo ne zaman gecer bu sıvılceler ogrenırsem sevınırım ben hakan :)

Musti dedi ki...

Siyah noktalar ve sivilcelerden kurtulmak için birkaç yazı eklemeyeceği çalışacağım Hakan. Bizi izlemeye devam et :)

Adsız dedi ki...

yha bende sivilceler yeni yeni çıkmaya başladı ve çok rahatsız oluyorum acaba nasıl bir temizlik bakımı yapmalıyım cevap verirseniz sevinirim!:)