23 Şubat 2008 Cumartesi

DİŞ BEYAZLATMA

Herkes beyaz ve güzel bir gülüşe sahip olmak ister, güzel bir gülüş estetik görünümünüzü geliştirerek, kendinize olan güveninizi arttırır. Bir çok insan dişleri sarardığı ya da lekeli olduğu için gülümsemekten kaçınır. Bu bölümde dişlerinizi kimyasal bir şekilde beyazlatan ürünlerin yanı sıra, dişlerinizdeki lekeleri temizleyerek dişlerinizi doğal olarak beyaz tutan ürünler hakkında da ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

Dişlerin sararmasının ve leke oluşumunun sebepleri nelerdir?
Diş lekeleri bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi ya da sigara kullanımı nedeniyle oluşabilir. Bu lekeler genellikle dişlerin yüzeylerinde oluşur.

Ancak dişler bir yaralanma/darbe alınması sonucu ya da doğal yaşlanma sürecinin bir sonucu olarak sararabilirler. Az rastlanmakla birlikte, dişlerin oluşumu sırasında kullanılan bazı ilaçların da dişlerin yapısında leke oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir.

Diş beyazlatma mümkün mü?
Dişler, diş minesine doğrudan ulgulanan kimyasal bir solüsyon ile beyazlatılabileceği gibi, diş yüzeylerinden lekelerin doğal olarak temizlenmesi yoluyla da doğal beyazlığına kavuşturabilir.

Dişlerimi doğal olarak beyaz tutmak için nelerden kaçınmalıyım?
Dişlerinizde oluşan lekeler dişlerinizin sararmasına sebep olurlar. Aşağıdaki ürünlerin düzenli olarak kullanımı dişlerinizde leke oluşması riskini arttırır.

Sigara
Kahve ve Çay
Kırmızı Şarap
Köri
Soya
Meyve Suları
Kolalı İçecekler

Dişlerimi beyazlatmanın yolları nelerdir?
Günümüzde dişlerinizi beyazlatmanın birçok yöntemi bulunmaktadır. Aşağıda diş hekiminiz tarafından uygulanabilecek iki yöntem yer almaktadır.
  • Diş hekimi önce beyazlatıcı solüsyonu doğrudan lekeli dişlere uygular, bu solüsyon ısı uygulanması (ya da alternatif olarak ısı ve ışık uygulanması)yoluyla aktif hale getirilir. Solüsyon yıkandıktan sonra daha beyaz dişler ortaya çıkar. Bu süreç yaklaşık 1 saat sürer ve bir randevuda 6 ya da 8 diş beyazlatılabilir.
  • Diş hekimi sizin ağzınıza uygun, alt ve üst dişlerinize tam oturacak bir diş beyazlatma kalıbı hazırlar ve evde kullanmak üzere bir beyazlatma solüsyonu verir. Bu solüsyonlu kalıbı günde yaklaşık iki saat süreyle takmalısınız (gece de kullanılabilir). Bu şekilde beyazlatma, kullanılan ürüne bağlı olarak 1 ila 6 hafta sürebilir.
Ayrıca evde kullanılmak üzere mağazalarda bulabileceğiniz çeşitli diş beyazlatma setleri vardır. Bu ürünlerin bazıları yukardaki yönteme benzer bir şekilde kullanılmakla birlikte, beyazlatma kalıbı standart olup, özel olarak dişlerinize tam uyacak şekilde yapılmadığı için daha ucuzdur. Daha bir çok diş beyazlatma yöntemi bulunmakla birlikte, evde kullanılan herhangi bir ürünü uygulamadan önce mutlaka diş hekiminize danışın.

Dişleri beyazlatma herkese uygulanabilir mi?
Bu konuda diş hekiminize danışın. Diş hekiminiz diş beyazlatma yöntemlerinin sizin üzerinizde ne derece etkili olacağı konusunda sizi bilgilendirecektir. Bununla birlikte, kanal tedavisi görmüş ya da diğer onarıcı uygulamalara sahip dişleri beyazlatmak mümkündür.

Dişleri beyazlatmanın yan etkileri var mı?
Beyazlatıcı solüsyonlar, diş minesini beyazlatan peroksit içerir. Bazı durumlarda bu ürün hassasiyete ya da diğer reaksiyonlara sebep olabilir. Eğer evde kullanılabilen beyazlatıcı ürünlerden kullanacaksanız, bu konuda diş hekiminizi mutlaka bilgilendirin ve beklenmedik bir etki görüldüğünde hemen diş hekiminize başvurun.

Diğer beyazlatma ürünleri hangileridir?
Beyazlatıcı bantlar ve dişlere sürülen solüsyonlarla da dişleri beyazlatmak mümkündür. Ayrıca diş fırçaları ve diş macunları dişlerinizdeki lekeleri temizleyerek onları doğal beyazlığına kavuşturur.

Beyazlatıcı diş macunları, dişlerdeki lekeleri çıkarmak üzere hafif aşındırıcı bir madde içerirler. Bazı diş macunları ise daha fazla leke çıkaran parlatıcı maddelere sahiptir. Beyazlatıcı bir diş macunu kullanmadan önce, ürünün size uygun olup olmadığı konusunda diş hekiminize danışın.

Hiç yorum yok: